Veel mensen durven niet aan de slag te gaan om gezond te koken, omdat ze denken dat je hier veel ingrediënten en keukenmateriaal voor nodig hebt. Het tegendeel is waar; gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn, en met slechts enkele ingrediënten en een beperkt scala aan keukengerei kun je in een handomdraai gezonde en lekkere gerechten bereiden. Hier lees je enkele tips en ideetjes om lekker gezond te koken. 

Veelzijdig bakken

Wanneer je beschikt over een sauteerpan, kun je veelzijdig aan de slag gaan om een snelle en gezonde maaltijd op tafel te toveren. Een sauteerpan leent zich uitstekend tot enkele gezonde kooktechnieken en gerechten die voor een lekkere en gezonde maaltijd zorgen.

Roerbakken

Met je sauteerpan kun je groenten gaan roerbakken door ze op hoge temperatuur snel te bakken. Op die manier behouden ze hun knapperigheid en hun voedingsstoffen. Gebruik een beetje olijfolie of kokosolie als vetstof, en voeg daar je gehakte groentjes aan toe. Een combinatie van paprika, wortels, broccoli en courgette is heerlijk veelzijdig en bevat een hoop vitamines. Roerbak je groentjes tot ze net gaar zijn, zodat ze knapperig blijven. Desgewenst kun je er nog wat mager vlees aan toevoegen, zoals kipfilet, kalkoen of tofu. Op deze manier krijg je extra eiwitten binnen, wat goed is voor de aanmaak van je spieren en voor je verzadigingsgevoel. 

Vis bereiden

Vis is lekker en gezond. Bovendien is het een uitstekende bron van magere eiwitten en omega-3- vetzuren. Verhit je sauteerpan met een beetje olijfolie, breng je vis op smaak met kruiden en specerijen en bak hem een paar minuten aan elke kant tot hij net gaar is. Combineer bijvoorbeeld forel of kabeljauw met dille, citroen, zout en peper, en je hebt een restaurantwaardige, gezonde maaltijd in een handomdraai. 

Soepjes en bijgerechten

Ook met een steel pan kun je veel kanten uit wanneer je gezond wil koken. Je maakt er gemakkelijk een kleine portie soep of wat bijgerechten in klaar. 

Soep of stoofpotje

Soep is de ideale maaltijd wanneer je gezond wil eten. Je hebt meteen een hoop groenten en vitamines binnen en je kunt deze vitaminebom gemakkelijk mee naar je werk nemen als lunch. Om een voedzame groentesoep klaar te maken, voeg je wortels, linzen, selder en tomaten toe aan je steelpan. Stoof de groentjes eventueel eerst aan in een beetje olijfolie, alvorens er een magere groentebouillon aan toe te voegen. Even laten koken, en je soep is klaar! Stoofpotjes bereiden in een steelpan doe je volgens hetzelfde stramien. Laat je ingrediënten dan wat langer sudderen, zodat de smaken beter vermengen. 

Stomen

Een van de gezondste groente bereidingen is stomen; je behoudt dan de meeste voedingsstoffen. Groenten stomen gaat gemakkelijk in een steelpan. Doe een bodempje water in je steelpan, eventueel aangevuld met wat kruiden, zet er een stoommandje op en doe daar je favoriete groenten in. Dek je steelpan af, en laat het water koken. Binnen enkele minuten zijn je groenten gaar.